Muziekvereniging Polyhymnia presenteert Beste zangers Lemelerveld 2022

In een tot de nok gevulde Zaal Reimink gonst het afgelopen zaterdagavond van spanning en opwinding. Gezonde spanning voor de uitvoering van een groots optreden: ‘gaat er publiek komen, valt het in de smaak, verloopt alles volgens planning en verwachting, is iedereen goed bij stem en instrument, zijn geluid en licht in orde’?

Het antwoord op deze vragen is ‘ja’. Driewerf ‘Wauw!’ voor muziekvereniging Polyhymnia, alle zangers en zangeressen, het combo, alle technici en overige hulptroepen, die voor en achter de schermen ontzettend druk zijn geweest om een dergelijk omvangrijk project naar een fenomenaal geheel te transformeren.

Zes trompettisten zoeken de spotlights en de show kan beginnen. Een megapodium zit bomvol met een veertigtal blazers en slagwerkers. Goed gepoetste instrumenten blinken ons tegemoet. Het geheel staat onder de bezielende leiding van opperdirigent Wilbert Sleumer. Achter de fanfare staat een vierkoppig combo opgesteld om de blazers met toetsen, snaren en drum te ondersteunen. Wat een sound!

Tamboer maître Gerben Schutte is de spreekstalmeester van de avond en weet met de nodige humor en anekdotes zowel muzikanten, artiesten als gasten op hun gemak te stellen. Een twaalftal optredens van geweldige, lokale talenten (een enkeling zelfs internationaal opererend) betekent dus dat de gehele fanfare, inclusief combo, enorm veel heeft moeten instuderen en repeteren en de hele avond de longen uit het lijf blaast, de handen beurs speelt en continu alert moet zijn.

Gelukkig heeft Wilbert iedereen keurig bij de les. Dan de gastoptredens. Wat een talent huist er in Lemelerveld; van een zingende bakker tot een dansende dominee. Van talentvolle trio’s tot een denderende duo; het plezier spat er aan alle kanten van af. Pakkende teksten, lekkere meezingers of gezellige medleys; alles is aanwezig. Wat een lol hebben ze er allemaal in. Ook de indrukwekkende solo-optredens liegen er niet om. Het is om stil van te worden of om keihard mee te blèren. Jong en oud doet mee, zowel in het publiek, in het orkest, als in het optreden.

The Voice Kids deelnemer Teun Hulsink is de jongste zanger. Speciaal voor zijn opa’s en oma’s zingt hij gewoon in het Nederlands. En dat gaat hem net zo goed af als Engelstalig. Tja, en om onze eigen huisfotograaf Martin Zwakenberg kunnen we natuurlijk ook niet heen. Samen met Marcel Veltjen zingt hij het dak eraf met het nummer “Laat de zon in je hart”. Dat motto is dit duo toch wel op het lijf geschreven. Fleur Veltjen, (dochter van Marcel) doet een duit in het zakje met een solo-optreden op saxofoon. Subliem!

Maar dan de verrassingsacts. Ik wist niet dat er ook gegoocheld werd binnen het muziekkorps. Toch is het zo. Na de pauze klinkt er mysterieuze muziek uit Marcels sousafoon. Geert, Koen, Gudo en Sam betreden het kleine podium alwaar (juf) Alinda in haar aller kleurigste teensokken al klaar zit. Met haar tenen bedient ze de schuiftrombones van de buurmannen links en rechts van haar. Dan heeft ze ook nog het lef om met haar vingers de ventielen van de trompetten van de twee overige buurmannen te bespelen. Verschillende melodietjes, aan elke hand en voet een ander deuntje. En als klap op de vuurpijl trekt illusionist-van-de-avond Paul Zwakenberg ook nog de stoel onder haar derriere vandaan. Daar hang je dan in het luchtledige. Gewoon stug doorspelen. Zo doen ze dat bij Polyhymnia.

Is er nog ruimte voor meer? Jazeker. Want daar komt de slagwerkgroep binnen gemarcheerd! Zij werden in Duitsland Europees Kampioen. Dat moge ook wel duidelijk zijn. Ze geven een knap staaltje slagwerk weg. Ritmisch, met statische bewegingen, af en toe wat zang, majorette-achtige moves met drumstokjes (blijkt toch dat ze vaker goochelen daar bij Polyhymia) creëren ze een spetterend spektakel.

Aan het eind van de avond betreden alle artiesten nog één keer gezamenlijk het podium om af te sluiten met de knaller:

Can’t you feel a brand new day. Uiteraard zijn er daarna bloemen en vele bedankjes. Het moge duidelijk zijn dat dit een zeer geslaagde avond was, gewoon om de hoek in hartje Lemelerveld. Zeker voor herhaling vatbaar. Polyhymnia, daar zit muziek in!